tisdag, oktober 14, 2008

Jag sågade sågade havets vågade vågade

Människoartens äventyrslusta mäts enklast genom att undersöka de namn folk ger sina båtar. Eftersom jag är ledig den här veckan har jag gott om tid att utreda sånt här.

Nere vid årstaviken finns i detta sammanhang en hel förmögenhet av information i form av de hundratals båtar som dragits upp ur vattnet och bäddats in i presenning inför kung bores intåg. Dom står där på sina träställningar och blir ompysslade av medelålders män som flytt sina fruar för en eftermiddag för att ta del av den manliga gemenskap och gemytlighet som bara kan infinna sig när man slipar däck, knäcker ett par folköl och delar på ett från hemmet medtaget paket mariekex.
Men det är inte bara testosteronet som vilar pintjockt över den tjärdoftande lilla småbåtshamnen. Det är något annat också. Äventyret. Havet. Okända horisonter.
Båtarna som ligger här har naturligtvis väldigt olika ambitionsnivå och det speglas som sagt i deras namn.

Pia, Lisa och Måsen representrar båtägaren som helst tar båten ut och dricker lite kaffe ett par sjömil ut i skärgården och sen åker hem lagom till kvällsnyheterna.

Mathilda, Svärdfisk och SexLaxar åker gärna på lite längre turer. Kanske till gotland och ligger i nån fin liten naturhamn på vägen och grillar och konverserar med andra likasinnade. 'Det är skönt att komma bort nån vecka sådär på sommaren om nu vädret tillåter'.

Sen har vi drömmarna, poeterna och äventyrarna. De män och kvinnor(fast det var mest män där idag) vars hjältar har namn som Thor Heyerdahl, Biggles och captain Cook. De döper sina båtar till Buena Ventura, Stormwind och Framtiden.
Dom drömmer om de eviga haven, here be dragons på kartan och att bara en enda månad slippa betala tillbaka på det där huslånet som bara växer i munnen för varje tugga.

Inga kommentarer: