måndag, oktober 20, 2008

Wille återberättar : andra världskriget

Kärnvapen. Ordet får dig att darra. Spännande, farligt och den slutgiltliga gränsen att passera i krig. Bara den grymme, oresonlige eller okunnige skulle kunna fälla sådana avgrundsägg på mänskliga mål. Höjden av mänsklig uppfinningsrikedom och samtidigt en reflektion av hennes mörkaste sidor. Men var alternativet bättre?

Slaget om Okinawa var ett av de blodigaste och största slagen under hela stillahavskampanjen. 100.000 japanska soldater, 50.000 amerikanska soldater stöp och hundratusentals civila dog och skadades under de 80 dagar slaget pågick. Amerikanerna kom ut segrande men det var en bitter vinst. Hade dom verkligen råd att att upprepa det här på varenda ö dom behövde ta för att komma åt det japanska fastlandet? Nej var naturligtvis svaret och eftersom japanerna pågrund av sin heder aldrig nånsin skulle låta ge sig utan istället slåss till sista man valde man att istället spränga skiten ur två städer och därmed ge den japanska kejsaren möjligheten att säga OK ALLTSÅ VI GER OSS MEN INTE FÖR ATT NI ÄR BÄTTRE ÄN OSS UTAN FÖR ATT NI FUSKAR VI KAN INTE SLÅSS MOT NÅN SOM FUSKAR. Sagt och gjort, pang bom.

det dog lite drygt 250.000 människor i nagasaki och hiroshima ihop vilket naturligtis är frukstansvärt mycket människor men om man tar i beaktning att det var ungefär så mycket människor som dog bara under slaget om Okinawa så kan man räkna ut att det garanterat RÄDDADE hundratusentals människoliv eftersom det fick slut på kriget.

Det är konstigt att tänka på.

4 kommentarer:

Anonym sa...

*bomben*

Anonym sa...

http://www.viceland.com/int/v15n10/htdocs/old-doctor-survived-hiroshima-114.php

Säg det till honom

Sen att japan redan hade gett upp innan de bombade är väll en liten detalj som är ännu konstigare att tänka på.

detta va ditt sämsta blogginlägg.

0 getingar av 1000 0000 hiroshima bombningar möjliga

bi - satsen sa...

100 historiker säger en sak

100 historiker en annan

bi - satsen sa...

det handlar inte om att belittla bombernas effekter som naturligtvis är jätteilla, det handlar om att konventionell krigsföring är minst lika illa, strålsjukdomar och halveringstider till trots.

Så jag säger inte att det var en bra grej att fälla bomberna, jag säger att det var en dålig ide att slåss över huvud taget.