söndag, september 06, 2009

Vetenskapstimmen








Det här är några av de mest kända fotografierna i världen. De anses vara viktiga och betydelsefulla av många olika anledningar; och visst, det är tufft att luncha sådär högt upp; men det finns en bild, som inte lika många känner till men som borde toppa alla listor i världen över viktigaste fotografier. Det är hubbles deep field image från 1996.

Såhär ser den ut.




Nu tänker du kanske: "wille, det är en bild av rymden, rymden ser man ju varje natt, allvarligt talat hur kan det vara en viktigare bild än när dom amerikanska trupperna satte upp sin flagga på Iwo-jima och andra världskriget började gå mot sitt slut?"

Jo låt mig förklara.

Bilden du ser är inte rymden, eller snarare inte rymden vi ser varje gång solen går ner. 1996 fick några rymdforskare en lite annorlunda ide och bestämde sig för att rikta Hubbleteleskopet INTE mot coola stjärnkonstellarioner eller våra grannplaneter som dom brukade göra, utan valde istället att sikta in det på en av de få platser på stjärnhimlen där det fanns precis ingenting. En liten area inte större än ett sandkorn på en armlängsavstånd där ingenting syntes. Det gigantiska teleskopet fokuserade, öppnade sina linser och hölls öppet i hela 10 dagar. Forskare över hela världen var råsura över det här eftersom det ansågs vara ett fruktansvärt slöseri med resurser att fotografera precis ingenting med var som är världens dyraste kamera. Dom fick dock äta upp sin kritik med salt när resultatet kom.

Under de tio dagarna som teleskopet hölls öppet, nådde foton(alltså fåtåån, inte foton som i fotografi) efter foton de känsliga sensorerna och bilden som långsamt skapades var den du ser här ovan. Varje prick, färgklick och moln är en galax, en exploderande stjärna, eller resterna av döende himlakropper som ligger så långt bort att det i stort sett är rymden BAKOM våran rymd. Mycket av det som syns hände för 13 miljarder år sedan.Det är ett foto tagit 13 MILJARDER ÅR BAKÅT I TIDEN. Det är ett foto av vad som var ett mycket ungt universum strax efter dess födelse, och det bevisade en stor del av alla teorier vetenskapsmän har haft om universum ända sen dom gamla grekerna, och som får mig att känna mig väldigt väldigt pytteliten.

Jag fattar att inte alla finner det här lika fascinerande som jag gör, men tänk efter en stund vad bilden betyder. Vad den säger om universum; och framförallt vad den säger om våran planet och dess historia.

huh nu får jag rysningar igen. Älska rymden.

Inga kommentarer: